Ekran Okuyucu ile Python kodlamaya giriş
Merhaba değerli "SW Academy" okurları. Sizlerle bu yazılı eğitim serisi boyunca ekran okuyucunuzu kullanarak nasıl python programlayabileceğinizi anlatıyor olacağım.
Bildiğiniz üzere, python hem öğrenmesi kolay ve çalışmasıda bir okadar keyifli bir programlama dilidir. Python dilini kullanarak birçok platform için yazılım projelerinizi oluşturabilirsiniz. Keyifle sunacağımız bu yazılı içerikte sizleri nelerin beklediğine bir bakalım isterseniz;
Yazılı eğitim başlıkları
- Python ortamının kurulumu ve ekran okuyucumuzu hazırlama
- Komut satırında çalışmalar
- Değişkenler ve veri türleri
- Türlerine göre operatörler
- Kullanıcıdan veri alma
- Koşullu durumlar
- Döngüler
- Dosya işlemleri
- Fonksiyonlar
- Sınıflar ve sınıfların özellikleri ve methodları
- Veritabanı çalışmaları
- Arayüz çalışmaları
Yukarıdaki konular temelinde ele alacağımız python kodlama yolculuğunda isterseniz, ilk konumuza geçebiliriz.
Python ortamının kurulması ve ekran okuyucunun hazırlanması
Python farklı paketlerde bilgisayarımıza kurabileceğimiz seçenekleride beraberinde getirmektedir. Bu seçenekler;
- "Python resmi indirme sitesi" üzerinden edinebileceğiniz paketler
- "Anaconda paketleri indirme sitesi" üzerinden edineceğiniz paketler
Bu noktada sizlere önereceğim paket "anaconda" paketleri olacaktır. Öyleki içerisinde birçok kütüphane ile birlikte gelmektedir. Buda özellikle programlama süreçlerinizde ihtiyaç duyacağınız temel eklentileride projenize eklemenizi kolaylaştırmaktadır.
Şimdi programlama maceramıza devam ediyoruz ve en önemli yapmamız gereken işlemleri anlatmaya başlıyorum. Bu noktada sizlere yazılı anlatımlarımı sunarken anaconda paketi üzerinden ilerliyor olacağım.
Anaconda ortamının kurulması
Anaconda kurulum aşamaları bildiğiniz üzere temel kurulum aşamalarına benzemektedir. Kurulum süresince Next diyerek ilerlemeniz yeterli. Ancak, yükleme sırasında karşınıza çıkacak iki onay kutusunu işaretlemeniz faydanıza olacaktır. Bunlardan ilki add system path (sistem değişkeni olarak tanımlanmasını sağlama) ve default yani varsayılan python sürümünüzün bulunduğu onay kutusu.
Ekran okuyucunun hazır hale getirilmesi
Python programlama maceranızda ekran okuyucunuzun doğru şekilde yapılandırılmış olmasıda önemlidir. Python kodlama düzenine önem veren bir dil olduğu için girintilerin ekran okuyucunuz tarafından seslendirilmeside önem kazanıyor. Özellikle koşullu durumlarla, döngülerle ve fonksiyonlarla çalışırken ilk satır yazdığınız koda göre alt satırda bir sekme kadar boşluk bıraktığınızda kaç girinti eklediğinizde bilmeniz gerekiyor. Evet, artık ekran okuyucu ayarını anlatalım. Kullandığınız ekran okuyucu yazılım içerisinde girintilerin seslendirilmesine yönelik ayarlar bulunuyor. Buda girintileri seslendir veya girintileri şuna göre seslendir gibi seçeneklere ulaşabilirsiniz. Ekran okuyuculara göre aşağıda paylaşıyorum.
Jaws
Jaws olanaklar menüsünden, ayar merkezine giderek veya kullandığınız editörün üzerindeyken insert ve v kısayoluna basarak gideceğiniz ayarlar ekranında, arama alanına girinti yazarak çıkan sonuçtan ayarları aktif hale getirebilirsiniz.
NVDA
NVDA ekran okuyucusu üzerinde tercihler, ayarlar ve oradanda belge formatlarından paragraf girintileri onay kutusunu işaretleyerek kaç girinti bıraktığınızı öğrenebilirsiniz.
Erişilebilir bir editör seçimi
Gelelim bir başka önemli konuya dostlar. Python kodlama yaparken ciddi ölçüde işinizi kolaylaştıracak iki adet editörden söz edeceğim. Bunlar notepad++ ve visual studio code her ikisininde linkini aşağıya bırakıyorum.
Özellikle notepad++ üzerinde satırların seslendiriliyor olması açısından ekran okuyucunuzla birlikte kullanabileceğiniz gibi, visual studio code geliştirme ortamınıda daha ileri seviyede tercih edebilirsiniz veya ilk başlarkende kullanabilirsiniz.
O zaman gelelim bu yazının sonuna dostlar sonraki içerikte ilk örneklerle karşınızda olacağım. O vakta kadar kendinize iyi bakın.