Ekran okuyucu ile python kodlama#3: String ifadeleri
Yeni bir yazımızdan daha merhaba sevgili dostlar. Bu yazılı içerikte programlama dillerinde en çok kullanılan veri türü olarak adlandırılan string(karakter dizileri) ifadelerini ve methodlarını aktarmaya çalışacağım.
String, yazılım dillerinde karakter dizisi olarak adlandırılmaktadır. String ifadelerini yazarken python programlama dilinde tek tırnak, çift tırnak veya üç tırnak arasına gelecek şekilde değerlerimizi konumlandırırız. Aşağıdaki örneklerde değişken olarak atanan bazı string dizilerine yer verdim.
- web_site = "www.google.com"#Çift tırnak kullanımı
- user = ‘admin’#Tek tırnak kulanımı
- help_text = """ Bu uygulama iki sayıyla çeşitli işlemler yapmak için geliştirilmiştir. """#Üç tırnak kullanımı
Karakter dizilerini yukarıdaki şekillerde tanımlarken, ya tanımladığınız karakterlerin tümüyle veya metni oluşturan karakterlerin her biriyle işlemler yapabilirsiniz. String ifadelerinde en sık kullanılan methodlara bir bakalım.
Karakter dizileriyle çalışma
Karakter dilimleme işlemleri
String ifadelerinde her bir diziyi oluşturan karakterle çalışabileceğinizi söylemiştim. String dizilerini bölmek isterseniz, değeri atadığınız değişken iismiyle birlikte köşeli parantez içerisinde dilimleme yapacağınız sıra numarasını belirtmeniz gerekecektir. Burada sıfır başlangıç olarak alınır. Gelin aşağıdaki örneklere bakalım.
- car_model = "bmw"#print(car_model[0]) B harfini ekrana bastık
- car_model = "bmw"#print(car_model[0:2]) Ekrana bm ifadesini bastık
- car_model = "bmw"#print(car_model[-1])Eksi bir değer vererek en son w harfini ekrana bastık.
- car_model = "bmw"#print(car_model[::-1])Şimdide string ifadesini tersten yazdırdık.
Dilimleme işlemleriyle ilgili denemeleri sizde yaparak farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Sadece birkaç hatırlatma yapmakta fayda var. Dilimleme işlemlerinde köşeli parantez içerisinde başlangıç sayısını vermeyebilirsiniz. Bu durumda python ilk sıradan itibaren dilimlemeye başlayacaktır. Dilimleme işleminde eksi değer verirseniz sondan itibaren bölecek ve çalışmanıza imkan sağlayacaktır. Dilimleme işlemleri açıkçası çokça kullanacağınız bir işlev bolca denemeler yapmanızı öneriyorum.
String ifadelerinde uzunluk değerini alma len()
Özellikle kullanıcıdan alınan verilerin sayılarına göre işlem yapmak isterseniz çokça kullanacağınız güzel bir fonksiyondur len fonksiyonu. Kullanımı aşağıdaki gibidir.
- user_name = "admin"
- print(len(user_name))# Beş sayısını ekrana basacaktır.
Büyük, küçük harfe çevirme upper(), lower()
Zaman, zaman kullanıcıdan aldığımız verileri tamamını büyük veya tamamını küçük harf yapmak isteyebiliriz. Gelin bununda örneğini aşağıya bırakayım.
- user_name = "ADMIN"
- print(user_name.lower())#Hepsi küçük harf oldu
- print(user_name.upper())#Hepsi tekrar büyük harf oldu
Karakter dizilerinde bir değeri başka bir değer ile değiştirme replace()
Karakter dizileiryle çalışırken bir değeri başka bir değer ile değiştirmeniz gerekebilir. İşte bu durumda replace ismindeki fonksiyon yardımınıza yetişiyor. Replace fonksiyonu kullanımında iki değer parantez içerisine yazılır. İlk değer değişecek karakter ve ikinci değer ise yerini alacak karakter şeklindedir.
- name = "ayşa"
- new_name = name.replace("şa","şe")#Ayşa artık Ayşe olacak.
- print(new_name)
Yukarıdaki örnekte önce "Ayşa" isminde bir değişken tanımladım. Ardından "şa" ifadesini "şe" olarak replace fonksiyonuyla değiştirdim. Bu değişimi yaparken yeni bir değişken tanımladım ve bu yeni değeri atadım. Şuana kadar verdiğim kod örneklerinde birşey dikkatinizi çekmiş olmalı. Böylesi fonksiyon kullanımında ilgili değeri etkilemesini istediğimizde fonksiyonu değişkenden sonra nokta ile bağlıyoruz ve ilgili fonksiyon ilgili değişkene yönelik işlem gerçekleştiriyor.
Belirli bir karaktere göre bölme split fonksiyonu
Kelimeleri belirli bir karaktere göre bölmemizi ve bu bölünen dizi türündeki veri ile çalışma yapabilmemizi sağlayan faydalı bir fonksiyon olarak split methodunu kullanabilirsiniz. Split kullanımında içerisine herhangi bir karakter belirtmezseniz her bir kelime arasında olan boşluğa göre bölme yapacaktır. Örneklere bir bakalım.
- names = "sarper bora ömer"
- new_names = names.split()
- print(new_names)#Ekrana her bir ismi ayrı ayrı bastı. Bu işlemi yaparken boşluk karakterini baz aldı.
- names = "sarper;bora;kadir"
- new_names = names.split(";")
- print(new_names)#Bu seferde noktalı vvirgüle göre bölme işlemini gerçekleştirdi.
Split methodunun yanısıra en sağdan itibaren ve satıra göre bölme işlemlerini gerçekleştirebileceğiniz lsplit() ve splitlines() fonksiyonlarınıda kullanabilirsiniz. Hepsinde mantık aynıdır. Belirli bir ölçütü parantez içerisinde belirtmeniz durumunda o karaktere göre bölme işlemi yapar, belirtmezseniz ise aralarındaki boşluk karakterine göre bölme işlemi yapacaktır.
Sarper kardeşim, bu faydalı yazıların için sana teşekkür ediyorum. Benim gibi yazılım ve kodlamaya meraklı olan birisi için faydalı oluyor gerçekten…