Ekran okuyucuyla python kodlama#5: Kullanıcıdan veri alma
Python yazılı kılavuz serimizde çok keyifli bir konuya geliyoruz. Şuana kadar örnek kodlarımızda kullanıcıdan veri almak yerine kendimiz tanımladığımız değişkenler ile işlemler yaptık. Peki, gerçek anlamda dışarıdan değişkenler gelse ve biz bu elde ettiğimiz verilerle çalışsak nasıl olurdu?
Hemen soruyu yanıtlayarak devam edeyim. Kesinlikle daha keyifli hale gelirdi işler. İşte bu işi keyifli kılan input fonksiyonundan söz ediyor olacağım sizlere.
Input fonksiyonu kullanıcıdan veri almak ve kullanıcıdan bir eylem gerçekleştirmesini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Şimdi gelin bu kullanım senaryolarını alt başlıklarda sunalım sizlere ve bundan sonraki yazımızda ise tamamen bir örnek üzerinden gidelim.
Kullanıcıdan veri alma
input() methodu varsayılan olarak kullanıcıdan string türünde veri almamızı sağlar. Ancak, biz veri türleri arasındaki değişim teknikleriyle farklı türlere çevirme yapabiliriz. Bu konuya sonra bakacağımızı söyleyerek bir örnek üzerinden gidelim. Artık aşağıda vereceğim örneği anlayabilecek durumda olacağınızı düşünüyorum.
- custommer = input("Müşteri adı soyadını giriniz:")
- car_model = input("Sipariş edilecek araç marka ve modelini giriniz:")
- print(f"Sayın {custommer} için {car_model} marka ve modelindeki araç sipariş edildi")
Yukarıdaki örnek kodları çalıştırdığınızda sizden arka arkaya iki bilgi isteyecektir. Buna göre bilgileri girip en sonunda print ifadesiyle ilgili çıktıyı elde etmiş olacaksınız.
Enter işlevi
input() methodunun kullanıcıdan veri alma işlevinin yanısıra elde edilen çıktının ekranda kalması ve kullanıcı enter ile geçene kadar görüntülenebilmesini sağlama işlevide bulunmaktadır. Yazılan kodların en sonuna input() şeklinde ekleme yaptığınızda en son elde edilen çıktının ekranda kaldığını göreceksiniz. Buyurun sizi örneğimize alalım;
- user = input("Kullanıcı adınızı girin :")
- print(f"Sayın {user} sisteme hoşgeldiniz")
- input()