Fonksiyonlar, yazılım geliştirme süreçlerinde bazı kodların defalarca yazılmasının önüne geçen yapılardır. Her yazılım dilinde birkaç fonksiyon hazır halde gelir.
Fonksiyon oluştururken öncelikle veri türü belirtilir, sonrasında değişken adı tanımlanır ve varsa parantezler içinde parametreleri belirtilir ve ana fonksiyon içerisinde kullanılır.
BGT dilinde iki farklı fonksiyon oluşturma yöntemi bulunur. Return ifadesiyle geri dönüşlü ve doğrudan çıktı veren void fonksiyonlar. Bir fonksiyonun geri dönüşlü ve doğrudan çalışabiliyor olması demek. Aslında bakıldığında uygulama içerisinde değişkene atanarak istenildiği zaman çalıştırılabiliyor olması demektir. Doğrudan çalıştırılabilir fonksiyon oluşturmak ise, kodlandığı anda çalışan fonksiyonlar anlamına gelen yapılar şeklinde açıklayabilirim. Öncelikle değişkene atanarak çalışan fonksiyona örnek verelim.
void main()
{
int sonuc = topla(4,5);
alert(“Toplama işlemi”,”5 ile 4 toplamı sonucu: “+sonuc);
}
int topla(int sayi1,int sayi2)
{
return sayi1 + sayi2;
}
/*Yukarıda topla adıyla tam sayı türünde bir fonksiyon oluşturdum. Ve oluşturulan fonksiyona iki adet tam sayı değişkeni tanımlayarak değerlerini return ifadesiyle aldım.*/
/*Sonrasında void main içinde topla fonksiyonunu int türünde değişkene atayarak alert içinde çağırdım.*/