Herkes İçin Yazılım Akademisi Projesi (Software Academi for Everyone) olarak uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir portalı inceleyeceğiz bu yazımızda. Portalın bu günlere gelmesini sağlayan tek kişi olarak, sizlere söz veriyorum, muhteşem bir ortam oluşturduk ve çok rahat kullanacaksınız.
Software Academi Soru Cevap Platformu (SC) nedir?
Uzun adını yazmaya üşendiğim bir portal olan SC, kör yazılım geliştiricilerini ve adaylarını bir araya getirmeyi, sorular yoluyla birbirleriyle iletişim kurmalarını ve bilgi paylaşımını arttırmayı amaçlayan ve açık kaynak kodlu Q2A** platformu üzerine inşa edilmiş bir ortamdır.
Yazılım dilleriyle azıcık haşır neşir olanlar bilirler ki, nerede bir hatayla karşılaşsak baktığımız ilk yer StackOverFlow‘dur. StackOverFlow, yazılım geliştiricilerinin sosyal medyası olarak bilinir ve her türlü problemin çözümü önce oradadır.
Ben de, SC platformunu kurarken bu sistemden ilham aldım. Sözün özü, kendi StackOverFlow platformumuzu kurduk desek, yalan olmaz.
SC Platformuna Giriş
SC platformuna ulaşabilmek için tarayıcınızın adres çubuğuna sc.uygulamaakademisi.com yazmanız yeterli. Sayfaya vardığınızda ekran okuyucu ile gezinme sırasına göre şu bölümleri göreceksiniz:
- Arama alanı,
- Giriş yapma ve üye olma bağlantıları,
- Altı öğeden oluşan ana menü,
- Ardından hızlı gezinme çubuğu (sadece ana sayfa bağlantısı var),
- Kategori listesi,
- Yeni soru ve cevaplar alanı,
- Soru sorma bağlantısı,
- Altbilgi alanı.
Not: İster ana sayfada olsun ister kategori listesinde, her bir soru kendi bölgesinde yer alıyor ve NVDA kullanıcıları
D
veShift+D
tuşları ile sorular arasında rahatlıkla gezebiliyor.
Kayıt Olma
Arama Çubuğu‘nun altında yer alan Kayıt bağlantısına tıkladığınızda sizi basit bir form karşılayacak. Bu formdaki alanlar ve açıklamaları şöyle:
- Kullanıcı Adı:
- Bu alanda site üzerinde kullanılmak üzere alacağınız kullanıcı adınızı belirleyeceksiniz.
- Şifre:
- Bu alanda güçlü bir şifre belirleyeceksiniz.
- E-posta:
- Bu alanda açık ve her an ulaşabileceğiniz e-posta adresinizi gireceksiniz.
- Tam adı:
- Adınızı ve soyadınızı aralarında boşluk olacak şekilde bu alana gireceksiniz.
- Şehir:
- Yaşadığınız şehri bu alana dolduracaksınız.
- Hakkınızda birkaç cümle:
- Bu alana ise kendinizi yazılım alanında tanıtan birkaç cümle yazacaksınız.
- Engel durumunuz:
- Kör, sağır gibi; engel durumunuzu ve düzeyinizi bu alana gireceksiniz.
- Ben Robot Değilim:
- Bu alanı işaretleyerek gerçekten insan olduğunuzu kanıtlayacaksınız.
- Software Academi Soru Cevap Platformu şartlar ve koşullarını kabul ediyorum:
- Bu alandaki bağlantıyı kullanarak ulaşacağınız şartları kabul etmeniz için bir onay kutusunu tikleyeceksiniz.
- Kaydı tamamla:
- Tüm bilgileri doldurduğunuzda bu butonu kullanarak kaydınızı tamamlayacaksınız.
Giriş Yapma
SC platformuna giriş yapabilmek için Arama Çubuğu‘nun altında yer alan Giriş bağlantısını kullanacaksınız.
Standart bir giriş yapma ekranından beklenebilecek alanlar bulunmakta. Zaten kendilerini açıklıyorlar. O yüzden bu başlığı kısa keserek Soru Sorma kısmına ilerleyelim.
Soru Sorma
Üst menüde ya da ana sayfadaki alt kısımda yer alan Bir Soru Sor bağlantısını kullanarak, sorumuzu sorabileceğimiz ekrana ulaşabiliriz. Bu ekranda soru başlığımızı, kategori(ler)imizi, etiketlerimizi ve soru gövdemizi gireceğimiz alanlar bulunmaktadır. Dilerseniz her bir alanı tek tek inceleyelim.
- Bir cümleyle sorunuz:
- Bu alanda sorunuzu, tek bir cümleyle sorabilirsiniz. Bu cümle aynı zamanda kategori, etiket ve soru sayfalarında başlık olarak kullanılacak. Tek cümleyle soru sorarken mümkün olduğunca kısa ve öz olmaya çalışmalısınız. Örneğin, Python WX aracı ile ilgili bir hata alıyorsanız, hatayı doğrudan burada sormak yerine, “wxPython ile arayüz oluştururken neden GUI donuyor?” şeklinde kısa fakat açıklayıcı kelimelerle durumunuzdan bahsetmelisiniz.
- Kategori:
- Bu alan, seçtikçe yenisi eklenen bir dizi seçim kutusundan oluşmaktadır. Ana kategori, alt kategorisi ve varsa onun da alt kategorisi şeklinde ilerleyen hiyerarşik bir yapısı bulunmaktadır. Örneğin ilk alandan Masaüstü Programlama‘yı seçelim. Bir kez
tab
yaptığımızda bu kategoriye bağlı alt kategorileri göreceğiz. Buradan da WX‘i seçerek sorumuzun kategorisini tam olarak belirlemiş oluruz. - Sorunuz için daha fazla bilgi:
- Bu alan, zengin metin alanı olarak geçen bir alan. Sorunuzu tüm detaylarıyla sorabileceğiniz alan işte burası. Burada doğrudan sorunuzu yazabileceğiniz gibi, Markdown çevirisi yapılmış metninizi de buraya bırakabilirsiniz. Doğrudan Markdown metnini bırakmak yerine, HTML’e dönüştürüp Chrome’da açarak tüm metni seçip buraya yapıştırabilirsiniz.
- Etiketler:
- Bu alanda etiketlerinizi virgül (,) ile ayırarak yazabilirsiniz. Eğer etiketiniz birden fazla kelime içeriyorsa, ilk kelime hariç bütün kelimelerin baş harflerini büyük yazarak etiketinizi oluşturabilirsiniz. Örneğin etiketiniz
körcül Oyun Geliştirme
ise siz bunukörcülOyunGeliştirme
şeklinde yazabilirsiniz. - Sorum cevaplandığı ve yorumlandığı zaman bana bir (…) e-posta gönder:
- Bu kutuyu işaretlerseniz, sorduğunuz soruya bir yanıt geldiğinde bilgilendirileceksiniz.
- Bu soruyu sor:
- Bütün detayları doldurmayı tamamladığınızda buradan soruyu gönderebilirsiniz.
Soru Cevaplama
Sistem üzerinde yer alan soruları cevaplayabilmek için az önce oluşturduğumuz soru örneği üzerinden gideceğiz.
- Ana Sayfa‘dan ya da ilgili kategorilerden sorumuzu bulalım. Bu kısmı size bırakıyorum çünkü biraz kurcalamanızı istiyorum.
- Ardından sorumuzun içerisine girelim ve
B
harfi ile cevapla butonunu bulalım. - Açılacak zengin metin alanına yukarıda tarif ettiğim gibi cevabımızı yazalım ve Cevap Ekle butonu ile soruyu cevaplayalım.
Bu kısa anlatımla sizlere SC platformunu nasıl kullanabileceğinizi göstermek istedim. Haydi! Platforma üye olun ve soru cevap konusunda güzel bir ortam oluşturalım.