CodeIgniter ilk controller dosyası oluşturma ve ekrana merhaba dünya yazdırma
CodeIgniter v4 psr 4 standardında php kodlama sistemini benimsediği için kod yapısınıda buna göre şekillendirmiştir. Biz php geliştiricileri de kodlamalarımızı bu sisteme göre yapmamız gerekecektir.
Haydi, gelin ilk yapımızı oluşturalım.
Kodlama işlemlerimiz sürecinde ekran okuyucularla uyumlu olan Notepad++ uygulamasından faydalanacağız.
<?php
namespace App\Controllers;
class Home extends BaseController
{
Public function index()
{
Echo “Merhaba dünya”;
}
}
Yukarıdaki kod yapısı kısaca namespace yani app içerisindeki controllers altında ilk kod yapımızın bulunduğu ad alanını tanımlar. PSR4 standardına göre namespace kullanımı kodladığımız dosyanın nerede bulunduğuna ve nereden işletileceğine işaret eder. Sonrasında gelen Home sınıfımız BaseController adlı başka bir üst sınıf kontrol dosyamızdan türetilmiştir. Bu kontrol dosyası App/Controllers içerisinde ayrı bir php dosyası olarak bulunur. Yine kodlarımız arasında geçen public function index() yapısı ise bizim home dosyamızda ilk çağrılacak içeriğe işaret etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Dosya adıyla sınıf adının aynı olmasıdır ve hem dosya adında hem de sınıf adında ilk harfin büyük olması gerekliliğidir. Bu kod yapımızı oluşturup dosyamızı .php uzantılı kaydettikten sonra ise “App/Config/Routes.” dosyası içerisinde aşağıdaki gibi tanımlamalarımızı yapmamız gerekir. Buradaki routes.php dosyası anlam olarak web projemizde ki her bir kontrol dosyamızın nasıl bir adres altında kullanıcılara göstereceğimize ilişkin bilgileri tutar. Öyleki home adlı kontrol dosyamız için rota tanımlamamız şu şekilde olmalıdır.
$routes->get(“home”,”home”);
Buradaki yapı http://localhost/projeniz/home şeklinde adresi girdiğiniz de “Merhaba dünya” yazısını barındıran home kontrolünüzün çağırılacağı anlamına gelir.
Peki, o zaman $routes->get(“anasayfa”,”home”); şeklinde bir değişiklik yapsaydık sonuç sizce nasıl olurdu? Bu da yazının size bir ödevi olsun.