Ekran okuyucu ile python kodlama#4: String ifadelerinde biçimlendirme
Python programlama dilinde string ifadeleriyle çalışırken farklı yöntemlerle iki farklı string ifadesini birleştirme, string ifadelerinin birden fazla yazılmasını sağlama, string ifadelerinde kaçış operatörlerini kullanma ve format methoduyla biçimlendirme işlemlerinizi yapabilirsiniz. İlk etapta python konsol ekranında çıktılar elde ederken biçimsel anlamda bir görsel düzen sağlayacaktır.
String ifadelerinde artı ve çarpma operatörlerinin işlevleri
Python programlama dilinde artı ve çarpma operatörlerinin sayısal ifadelere yönelik işlevlerinin dışında string ifadelerine yönelikte farklı özellikleri bulunmaktadır. Dilerseniz bunlar nelermiş bir bakalım.
Artı operatörünün işlevi
Artı operatörü bildiğiniz gibi sayısal ifadelerin toplama işleminde kullanılır. String ifadelerine baktığımızda ise iki farklı string değişkeninin birleştirilmesinde kullanabiliriz.
- user_name = "admin
- welcome_message = "sisteme hoşgeldiniz"
- print(user_name+" "+welcome_message)#Artı operatörüyle iki farklı değişken birleştirildi ve arada boşluk karakteride artı ile eklendi.
Çarpma operatörü
Çarpma operatörü sayısal ifadelerde iki değerin çarpımında kullanılırken, string ifadelerinde çoğaltma macıyla kullanılır. Örnek yapıyı dikkatlice inceleyin.
- print("-"*10)
- print("Uygulamaya hoşgeldiniz")
- print("-"*10)
Yukarıdaki örnekte print ifadesiyle tırnak içinde tanımladığımız "-" ifadesini on kere yanyana bastrımış olduk.
Kaçış karakterleri
Kaçış karakterleri programlama dillerinde bazı istenmeyen durumların oluşmasının önüne geçebileceği gibi, aşağı satıra geçme, sekme karakteri ile hizalama gibi imkanlarda sunmaktadır.
"\" Kullanımı
Ters taksim kullanımı ile gözardı etmek istediğimiz karakterlerden önce kullanabiliriz. Hemen örnek geliyor;
print("c:\\_uygulama")
Örnekteki kullanıma baktığımızda böylesi bir dizinle ilgili işlem yapmak durumunda kaldığınızda python dilinin ilgili dizini doğru algılaması önemli. Eğer biz tek bir ters taksim kullansaydık o vakit bu karakterden sonra gelen değeri gözardı edeceği için uygulamamız bize kızacaktı.
Birde şu örneğe bakalım dilerseniz.
print("Türkiye\’nin başkenti Ankaradır.")
Buradaki kullanımda ise ters taksim kesme işaretini gözardı ettiği için uygulama hataya sebebiyet vermedi. Peki bu olmasaydı ne olacaktı diye sorduğunuzu düşünüyorum. Python programlama dilinde birçok programlama dilinde olduğu gibi tırnak kullanımı önemlidir. Eğer çift tırnak ile başladıysanız çift tırnakla bitirmelisiniz. Bununla birlikte tek tırnak ile başladıysanız gene tek tırnak ile sonlandırmalısınız. İşte örnekteki ters taksim işaretiyle tek tırnak gibi algılanma ihtimali olan kesme işareti gözardı edildi ve biçimsel olarak kesme işareti işleviyle kullanıldı. Bu tırnak kullanımı çokça hata yapabileceğiniz bir konu dostlar o sebeple dikkatli olmanızda fayda var.
"\n" aşağı satıra geçme
"\n" kaçış karakteri new line (yeni satır) anlamına gelir ve kullanımı şu şekildedir.
print("Merhaba\nsayın kullanıcı")
Çıktısı, merhaba üstte, sayın kullanıcı altta şeklinde karşımıza çıkmış oldu.
"\t" sekme karakteri kadar boşluk bırakma
"\t" ile sekme karakteri kadar dört adet boşluk bırakabiliriyorsunuz.
print("Pazartesi\tSalı\tÇarşamba\tPerşembe\tCuma\t")
"\a" bip sesi çıkarma
Python programlama dilinde kullandığınız işletim sisteminin varsayılan bip sesini uygulamanızda çıkartabilirsiniz. Bu bir işlevin gerçekleştirildiğini anlatmak amacıyla veya herhangi bir hata durumunda kullanabilirsiniz. Örnek geldi hemen sizler için;
print("Dur yolcu, yolun yol değil!\a")
Format methoduyla biçimlendirme
Print ifadesiyle ekrana bastığımız string ifadeleri arasında daha önce atadığımız değerlere yer vererek biçimlendirmeler yapabiliriz. Bu methodun kullanımı aşağıdaki gibidir. Print methodu içinde kullandığımız süslü parantezlere dikkat edin. Her bir paranteze denk gelecek şekilde kullanmak istediğimiz sıraya göre değişkenlerimizi yerleştiriyoruz. Süslü parantezleri control+alt+7 ve 0 tuşlarıyla yapabilirsiniz.
- name = "sarper"
- age = "38"
- birtday = "26.06.1984"
- print("Adı: {} Yaşı: {} Doğum yılı: {}".format(name,age,birthday))
Örneğimizde süslü parantezlerin yerleştirme sırasına göre değişkenlerimizi format methodumuzun içinde yazdık. Son zamanlarda aşağıdaki şekilde de karşınıza çıkabileceğini söylemeden geçmeyelim.
print(f"Adı: {name} Yaşı: {age} Doğum yılı: {birthday}")
Burada string ifadesinden önce f yapısıyla ve ardından gelen süslü parantez içerisine hangi sırada basılmasını istiyorsak o şekilde yer veriyoruz.