Erişilebilir kodlama teknikleri ve ekran okuyucu ile programlamaya giriş #2: Ekran okuyucunuzu yapılandırma süreçleri
Merhaba sevgili dostlar. İlkini paylaştığım erişilebilir yöntemlerle kodlama teknikleri yazı dizisinin ikincisi ile karşınızdayım.
Bu seferki içerikte ekran okuyucunuzu programlama süreçlerine uygun şekilde nasıl yapılandırabileceğinizi anlatıyor olacağım ve olası kavramları ekran okuyucu adı farketmeksizin detaylı bilgi vermeye çalışacağım.
Programlama süreçlerinde erişilebilir bir geliştirme ortamı tercihinin yanısıra ekran okuyucunuzu doğru şekilde yapılandırmanız önemli olabiliyor.
Özellikle aşağıda yazacağım girintilerin seslendirilmesi, noktalama işaretlerinin tüm işaretleri aktaracak şekilde yapılandırılması ve ekran düzeninin kullanılması gibi tercihler programlama süreçlerinde fazlasıyla yardımcı olabiliyor.
Hadi bakalım kendiminde kullandığı birkaç ayarı başlıklandırayım.
Girintilerin seslendirilmesi
Python gibi programlama dillerinde içeriden kaç karakter boşlukla başlanıldığı önemli olabiliyor. Bu bağlamda ekran okuyucunuzun belge inceleme ayarlarını girintileri bip sesiyle veya konuşarak aktaracak şekilde yapılandırabilirsiniz.
Noktalama işaretlerinin bildiriminin ayarlanması
Geliştirme ortamınızdan bağımsız olarak hangi editörü kullanırsanız kullanın ekran okuyucunuzun noktalama işaretlerini seslendirme ayarlarını tümü şeklinde değiştirmeniz faydanıza olacaktır. Öyleki programlama dillerinde her bir işaretin aktarılması olası hata yapılmasının önüne geçecektir.
Ekran düzenini kullanma ayarı
Ekran okuyucuların normal kullanımda ekrandaki nesneleri aktarma yöntemi her bir nesneyi alt alta sıralanmış gibi seslendiriyor olmasıdır. Böylelikle parça parça nesneler arasında gezinim sağlanabilinmektedir. Fakat özellikle arayüz tasarımında bu tercihin aktif olarak kullanılıyor olması doğru arayüz yerleşiminin hayata geçirilmesinin önüne geçecektir.
Peki, bu neden kaynaklanıyor?
Önceki paragrafta da dile getirdiğim üzere ekran düzenini kullanma ayarı tasarım aşamasında nesnelerin nerede konumlandığıyla ilgili bilgiyi ekran okuyucuya göre yorumlayacaktır. Ancak bize lazım olan tasarımın olduğu gibi aktarılmasıdır. İhtiyacınıza göre bu ayarı etkinleştirip, kapatabilirsiniz.
Ekran okuyucularda nesne ve imleç dolaşımlarını kullanma
Programlamada özellikle konsol ve komut ekranlarında çalışırken yazdığınız kodların çıktılarını takip etmeniz için nesne dolaşım ve imleçler ile çalışma prensiplerini iyi bilmenizde fayda var.
Evet sevgili dostlar muhakkak ki sizlerinde kendince ekran okuyucu yapılandırma tercihleriniz bulunmaktadır. Bunlarıda bizlerle paylaşabilirsiniz.